Κουφονήσια 

Τα Κουφονήσια είναι το μέρος που ο χρόνος σταματά.Παύει να μετρά και «υποκλίνεται» στο μεγαλείο της θάλασσας και της φυσικής ομορφιάς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον χαρακτηρίζουν οι επισκέπτες την εμπειρία τους στα Κουφονήσια, καθώς συνιστούν τον τόπο όπου η χαλάρωση και η ηρεμία αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά.

Τα Κουφονήσια αποτελούνται από δύο νησίδες, το Άνω και Κάτω Κουφονήσι, και ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Χωρίζονται μεταξύ τους από ένα στενό πορθμό πλάτους 200 μ. Γεωγραφικά, τα συναντά κανείς 3 ν.μ. νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού. Ανήκουν στην ομώνυμη κοινότητα, η οποία περιλαμβάνει εκτός από τα δύο Κουφονήσια και το νησί Κέρος, καθώς και αρκετές μικρότερες νησίδες γύρω από τα κύρια νησιά. Η Κέρος που είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το όνομα τους, είναι ένα μικρό ακατοίκητο νησί, που όμως φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα του κυκλαδικού πολιτισμού.

Ιστορία

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις αρχαιολογικές έρευνες, τα Κουφονήσια κατοικούνταν από την Προϊστορική εποχή και έχουν να προσφέρουν και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα:

  • Κατάλοιπα από τα πρώτα χρόνια του Κυκλαδικού Πολιτισμού: θαλαμοειδείς τάφους στη θέση Αγριλιά και δύο άλλα στην περιοχή του Πάνου Μύλου και των Λουτρών
  • Κατάλοιπα Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων: το σημερινό χωριό δομήθηκε στη θέση ενός μεγάλου ρωμαϊκού οικισμού, που θα εκτεινόταν έως τον ορμίσκο των Λουτρών.
  • Κατάλοιπα Παλαιοχριστιανικής περιόδου: μαρμάρινα θωράκια στις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου, ενώ είναι ευδιάκριτα και τα θεμέλια παλαιοχριστιανικών βασιλικών.

Τα Κουφονήσια ακολούθησαν τη μοίρα των υπόλοιπων Κυκλάδων και υποτάχθηκαν αρχικά στους Βενετούς και έπειτα στους Τούρκους. Οι κάτοικοι των νησιών, είτε επειδή αναγκάστηκαν είτε επειδή το ήθελαν, συχνά ένωναν τις δυνάμεις τους με τους Μανιάτες αλλά και με άλλους πειρατές που χρησιμοποιούσαν τα Κουφονήσια ως καταφύγιο. Το 1830 μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες περιήλθαν στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος.

Οι κάτοικοι των νησιών δοκιμάστηκαν σκληρά κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ενώ τα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου δημιουργήθηκε ένα κύμα εσωτερικής μετανάστευσης που οδήγησε το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού των Κουφονησίων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Φωτογραφίες

   
Translate »
Facebook
GOOGLE